Szarvas és Vidéke
2008. szeptember 18.
5
A 2008. szeptemberében
megrendezett Szilvanapokon
ismét lehetőséget kapott isko-
lánk, hogy immár hatodik al-
kalommal megszervezhesse
gasztronómiai bemutatóját és
kóstolóját. A XI. rendezvény
számunkra is sok újdonságot
hozott. Ebből adódóan a Szar-
vas Város Közoktatási és Köz-
gyűjteményi Intézménye vala-
mennyi intézményegysége se-
gített a szervezésben és deko-
rálásban. Elmondhatjuk, hogy
a közös munka eredménye-
képpen egy igen színvonalas
bemutatót tudtunk létrehoz-
ni, amiért ezúton is köszönetet
mondunk. Pincér és szakács ta-
nulóink egyaránt kivették a ré-
szüket a többnapos munkából.
Felszolgálóink a pénteki napon
a szilvapálinka kóstolón segéd-
keztek a rendezvény szervezői-
nek, majd szombaton a szakács
tanulók mutatták meg tudásu-
kat. Ők a helyszínen elkészí-
tett fi nomságokkal kedvesked-
tek az odalátogató érdeklődők-
nek. A rendezvénnyel párhuza-
mosan az iskolába érkező angol
és fi nn testvériskolák vendégei
sem maradtak program nélkül.
A szakiskola tanéttermében
egy szándéknyilatkozatot írtak
alá a további együttműködés-
ről, mely után a helyszínen szil-
vából készített helyi specialitá-
sokat kóstolhattak vendéglátós
diákjainknak köszönhetően. A
Szilvanapon végzett hostess te-
vékenységet szakközépiskolás
tanulóink segítették a kérdő-
ívek kitöltetésével. A színvona-
lasan felszerelt pultban a kós-
toló mellett a látogatók megte-
kinthették az iskolai gyakorla-
tokon készített fotókból össze-
állított kiállítást, észrevételei-
ket, tapasztalataikat a vendég-
könyvünkbe írhatták be.
Az iskolai gyakorlati képzés
egyik fontos feladata a tanulók
„élőmunkában” való foglalkoz-
tatása. Egy-egy ilyen rendez-
vény mindig lehetőséget teremt
ennek gyakorlására, a vendé-
gekkel való kommunikáció, a
biztonságos, higiénikus mun-
kavégzés, a vendégek előtti
munka a szakmai kompetenci-
ák fejlesztésében fontos szere-
pet játszik. Célul tűztük ki to-
vábbra is a hasonló rendezvé-
nyeken való részvételt.
Köszönet illeti az iskolave-
zetést, a diákokat és a mun-
kájukat segítő szaktanárokat
Sutyinszkiné Pljesovszki Má-
riát, Búzásné Harmati Anna-
máriát, Bakulya Annát, Ko-
vács Györgyöt, valamint Hor-
nok Lászlót és Sebő Ferencet
is. A gasztronómiai bemutatón-
kat támogatták: SZÁMK Vaj-
da Péter Művelődési Központ,
Aranyszarvas Apartmanház,
Halászcsárda Vendéglő, Szar-
vasi Kenyér Kft., Dániel Opti-
ka Szalon, Tupperware tanács-
adók: Kocsány Tibor, Hegedűs
Tiborné.
A Szilvanapon résztvett tanu-
lók: Sztvorecz Gyöngyi, Jancsó
Éva, Sándor Judit, Sándor Ani-
ta, Gurszki Szilvia, Gombár
Renáta, Légrádi Szilvia, Sza-
bó Flóra, Kecskés Dóra, Bakró
János, Karai Ferenc, Kun La-
jos, Franyó Györgym, Precskó
Zsolt, Szrnka Szabolcs, Andor
Adrián, Maczik Balázs, Vereb
Gergő, Litauszki Norbert,
Rusz Gábor. Segítségüket kö-
szönjük.
Sutyinszky Zoltán, gyak.okt.vez.
Gasztronómiai bemutató és kóstoló a Szilvanapon
A Körös-szögi Kistérség Szo-
ciális és Gyermekjóléti Intéz-
ményének ellátottjaiért, dolgo-
zóiért, a kistérség lakossága és
a határon túli magyarság érde-
kében végzett munkáját mutat-
ta be az Emberöltő Alapítvány
azon a múlt heti civil rendezvé-
nyen, melyet a Békés Megyei
Önkormányzat képviselő-testü-
letének pályázata segítségével
hívtak életre. Sorra villantak
fel a képei a nyertes pályázatok
nyomán megvalósult progra-
moknak, mint a több generáció
részvételével megvalósult haj-
dúszoboszlói és ópusztaszeri
kirándulások, a hátrányos hely-
zetű gyerekeknek szervezett
sikondai tábor, a hagyomány-
őrző disznótor, a SZIA Egye-
sülettel közös Mindenki kará-
csonya, a hagyományőrző disz-
nótor és még számos esemény.
Köztük például a legnagyobb, a
védőnők, az idősellátásban dol-
gozók, családgondozók és in-
tézményvezetők számára szer-
vezett tanulmányutak, ahol
résztvevők megismerkedhettek
a Erdélyben folyó, a hazaitól el-
térő szociális munkával.
A szarvasi rendezvény alkal-
mat teremtett, hogy az Emberöl-
tő Alapítványhoz hasonlóan ka-
ritatív, önkéntes munkát ellátó,
a szociális hátrányok enyhítésén
fáradozó civil szervezetek meg-
határozzák azokat az utakat,
melyeken az együttműködést
még szorosabbá lehet fonni.
Vendég volt Szarvason ezen a
napon Böjte Csaba a dévai Szent
Ferenc Alapítvány elnöke, az er-
délyi gyermekmentő, akinek lé-
lekemelő mondatai ez alkalom-
mal is feltöltődést nyújtottak a se-
gítő szándékú emberek számára.
Együtt a segítségre szorulókért
Szilvás receptek
Szilvás sorbet
Hozzávalók: 1 kg szilva, 50 dkg kristálycukor + 3 dl
víz, 1 citrom leve, fahéj – ízlés szerint, 1 kg jég
Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd
felfőzzük vízzel és a cukorral. Leturmixoljuk, utána
szűrőn átnyomjuk. Ízesítjük fahéjjal és citromlével.
Ha kihűlt, fagyasztóba dermesztjük. Darált jéggel
üvegpohárban tálaljuk.
Rántott szilva
Hozzávalók (10 adaghoz): 4 dl fehérbor,
5 db tojás, 6 dkg kristálycukor, 30 dkg liszt, 5 dkg
fahéjas porcukor, 80 dkg szilva, a sütéshez kb. 1 liter
olaj
Elkészítés: A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, a mag
helyére fahéjas porcukrot teszünk. Elkészítjük a bor-
tésztát: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből a
kristálycukor felével kemény habot verünk. Habosra
keverjük a tojássárgákat a kristálycukor másik felé-
vel. Hozzáöntjük a bort és annyi lisztet keverünk hoz-
zá, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. Óvatosan
hozzákeverjük a tojáshabot. A szilvákat lisztbe for-
gatjuk, majd belemártjuk a bortésztába, rögtön bő
olajban sütjük. Jól lecsepegtetjük, porcukorral hintve
tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!