A "Szarvas Cipó" Kft.

A "SZARVAS-CIPÓ" Kft. alapjait 1993-ban raktuk le. Segítségünkre volt a szakmában eltöltött tizenöt év, és a megmérettetés lehetősége, hogy megvalósítsuk azt, amit a szakmánkról egyénileg elképzeltünk. Kiválasztottuk azokat a termékeket, amelyeket úgy ítéltünk meg, hogy létjogosultságuk van az akkori piacon. Az elkövetkező időkben megragadtunk minden alkalmat, hogy a szakmánkkal kapcsolatban sok új dolgot tanuljunk. Sokat jártunk szakmai kiállításokra, és bemutató sütésekre. Általában minden helyről sikerült elhoznunk egy-egy szakmai fogást, vagy új terméket.

Ebben az időben az egész sütőipar forradalmi változáson ment keresztül. A nyugati piacról beáramló adalék- és töltelékanyagokkal sokkal szélesebb skáláját tudtuk kialakítani a különböző termékeknek és ízeknek. Szoros gazdasági intézkedésekkel sikerült az idők folyamán Szarvason létrehoznunk egy új telephelyet, ennek működtetésére megalakítottuk 1994-ben a "SZARVAS-CIPÓ" Sütőipari Termelő és Kereskedelmi Kft-t. Amikor az üzem berendezésére került sor, felmerült a kérdés, hogy csináljunk saját erőből egy átlagosan berendezett üzemet, melyből már volt Szarvason három, vagy külső anyagi forrás igénybevételével egy modernül felszerelt pékséget. Visszatekintve az elmúlt időre, jó döntésnek bizonyult, hogy egy Olasz-Magyar Gépgyártó-forgalmazó Cégtől vásároltuk meg 1995-ben a legmodernebbnek számító gőzcsöves kemencét és spirálkaros dagasztógépet. Ezt a vásárlást a cég kedvezményes kölcsönnel szponzorálta. A berendezés kiválasztásánál elsődleges cél volt, hogy a modern technikát ötvözni tudjuk azzal a hagyományos technológiával, amit a szakmában tanultunk. Ez tette lehetővé, hogy a "SZARVAS-CIPÓ" Kft.-re jellemző kenyérízeket és -formákat létrehozzuk. Ezekben a kemencékben jó minőségben süthető a piacra jellemző 1 kg-os kenyér, de elkészíthető rajta a két- és háromkilogramos vekni- és cipóforma, melyre Szarvason és környékén élő emberek még ma is igényt tartanak. Amíg megtartottuk a kenyerek hagyományos ízét és formáját, addig a sütemények készítésekor próbáltunk minél változatosabb íz- és formaválasztékot kialakítani.

Ezek a termékek főleg a bajor sütemények köréből kerülnek ki. Ez az átalakítás tulajdonképpen folyamatosnak tekinthető. Ma közel ötvenféle péksüteményt, köztük: zsemleféléket, kifliket, kalácsokat, és töltelékes-leveles süteményeket gyártunk, ehhez kapcsolódik a közel tizenöt féle kenyérkínálat. Ennek a termelésnek a legyártásához, és kiszállításához megközelítőleg harminc főre van szükség, az emberek nagy része jól képzett sütőipari szakmunkás. Dolgozóink számára igyekszünk megteremteni a kulturált munkavégzéshez szükséges feltételeket.

A fejlődés a technika területén is folyamatosnak tekinthető. 1997-ben egy forgóállványos kemencét állítottunk üzembe, 1998-ban egy újabb kenyér és sütemény sütésére egyaránt alkalmas Winkler-kemencét indítottunk be. Ezzel lehetővé tettük, hogy gyakorlatilag bármilyen sütőipari termék megsüthető legyen, ezáltal lerövidült a sütési idő, ami elengedhetetlen a termék frissessége szempontjából.

További terveink között szerepel a gépjárműparkunk felújítása, így téve lehetővé a gyors, pontos, higiénikus kiszállítást. A modern sütőipari termeléshez hozzátartozik a silós liszt-tárolás megoldása, ami nemcsak olcsóbbá teszi a liszt beszerzését, de fontos technológiai folyamatokat is segít, melyek pozitívan befolyásolják a liszt minőségét.

Egy kissé eltérve a termeléstől: a szakmai sikerek mellett 1998-ban sportsikereket is magáénak mondhat a vállalkozás. A dolgozóink által alapított, és általunk szponzorált kispályás futballcsapat első helyen végzett Szarvas város fedettpályás labdarúgó-bajnokságán.

Az általunk gyártott termékek megvásárolhatók Békésszentandráson, Szarvason, Csabacsüdön, Örménykúton, Kondoroson, Nagyszénáson, Gádoroson és Orosházán.

Amint az a címként szolgáló szlogenünkben is elhangzott: "Mi már kisütöttük, hogy Önnek mire van szüksége!", ezért Önöknek csak meg kell rendelniük.

Hugyák János - Tóth Ferenc