Milyen is a Főzőcske?
(A Szarvasi Krónika Kiskönyvtára 3.)

A sorozat harmadik darabjaként megjelent Főzőcske címmel a Cervinus Rádió szakácskönyve.

Praktikus tanácsokkal kezdődik a könyv. Megtudhatjuk, mi mindenre használható a citrom a konyhában, milyen apró fogások könnyítik meg a sütés-főzést. Az ételreceptek a levesekkel kezdődnek. Az ismert levesek mellett található a gombagulyás vagy a palócleves. Ezeket követik a rizsből, a zöldségfélékből és a gombából készült ételek receptjei. Egy-két érdekes példa: rizsfészek, görög rakott burgonya, fokhagymás őzlábgomba. A halételek egyik érdekessége: hal orly-tésztában. A szárnyasokból készült ételekből a leggazdagabb a választék. Megtalálható néhány szabadtűzi ételféle elkészítésének módja is. A pizza már-már magyar étel lesz: 15 féle pizzareceptet küldtek be a hallgatók - többek között ilyen fantázianevekkel: négy évszak, részeges, Tünde kedvence, love pizza.
Mivel a megjelenés tervezett ideje húsvét volt, külön blokk foglalkozik a húsvéti terítékkel, ilyen csábító ételnevekkel: tárkonyos bárány, fokhagymás birkacomb. A koktélok külön fejezetbe kerültek.

A könyv legeredetibb része a Szarvas környéki népi ételek fejezetcím alatt található. Néhány - ma már alig ismert - alapanyag elkészítésének módját is leírták. Ilyen a kenyérsütéshez szükséges pár, a brindza, a tejoltó. Különleges leves a böjti cibereleves, a suhajdaleves, a boros káposztaleves. S ha valaki nem ismeri, megtudhatja, mi a skorce, a sztrapacska, a cicorfőzelék, a podlupka-főzelék, a bagócafőzelék. Bár ma már senki sem süt kenyeret otthon, a kenyértésztát el lehet készíteni, belőle pedig olyan kitűnő ételek készíthetők, mint a lángos, a guba, a bodag. A kapusznyika kétféle recept szerint is készíthető, s hogy hogyan, azt fényképek is illusztrálják. Ugyancsak fényképsorozat örökíti meg a csöröge készítését, hasonlóképp a fánkét is. Befejezésként a ma már szinte kizárólag csak takarmánynövényként ismert és használt kukoricából készíthető ételek készítésének módját olvashatják.

Ismét olyan könyv jelent meg a helyi könyvpiacon, ami elsősorban a szarvasiaké.

Dr.Kutas Ferenc