Milyen is a Főzőcske? Praktikus tanácsokkal kezdődik a könyv. Megtudhatjuk, mi mindenre használható
a citrom a konyhában, milyen apró fogások könnyítik meg a sütés-főzést.
Az ételreceptek a levesekkel kezdődnek. Az ismert levesek mellett található
a gombagulyás vagy a palócleves. Ezeket követik a rizsből, a zöldségfélékből
és a gombából készült ételek receptjei. Egy-két érdekes példa: rizsfészek,
görög rakott burgonya, fokhagymás őzlábgomba. A halételek egyik érdekessége:
hal orly-tésztában. A szárnyasokból készült ételekből a leggazdagabb a
választék. Megtalálható néhány szabadtűzi ételféle elkészítésének módja
is. A pizza már-már magyar étel lesz: 15 féle pizzareceptet küldtek be
a hallgatók - többek között ilyen fantázianevekkel: négy évszak, részeges,
Tünde kedvence, love pizza. A könyv legeredetibb része a Szarvas környéki népi ételek fejezetcím alatt található. Néhány - ma már alig ismert - alapanyag elkészítésének módját is leírták. Ilyen a kenyérsütéshez szükséges pár, a brindza, a tejoltó. Különleges leves a böjti cibereleves, a suhajdaleves, a boros káposztaleves. S ha valaki nem ismeri, megtudhatja, mi a skorce, a sztrapacska, a cicorfőzelék, a podlupka-főzelék, a bagócafőzelék. Bár ma már senki sem süt kenyeret otthon, a kenyértésztát el lehet készíteni, belőle pedig olyan kitűnő ételek készíthetők, mint a lángos, a guba, a bodag. A kapusznyika kétféle recept szerint is készíthető, s hogy hogyan, azt fényképek is illusztrálják. Ugyancsak fényképsorozat örökíti meg a csöröge készítését, hasonlóképp a fánkét is. Befejezésként a ma már szinte kizárólag csak takarmánynövényként ismert és használt kukoricából készíthető ételek készítésének módját olvashatják. Ismét olyan könyv jelent meg a helyi könyvpiacon, ami elsősorban a szarvasiaké. Dr.Kutas Ferenc
|
||