Dr. Müller Ferenc - Váradi László A szarvasi tógazdálkodás múltja Tessedik Sámuel még nem ismerhette a haltenyésztést és az ebben rejlő lehetőségeket, de teljes tudatával és erejével a szikes talajok javítására, a terméseredmények növelésére és a táj gazdagabbá, szebbé tétele érdekében tevékenykedett. A csökkent termelékenységű talajok hasznosítására, a talajminőség javítására a halastó gazdálkodás is jól bevált módszer. Herman Ottó több, mint 100 éve megírta, a régi halbőséget hazánkban a tógazdasági haltenyésztés elterjedésével, tógazdaságok építésével lehet visszaállítani. Különösen nagy jelentőségű, hogy az Alföld alacsony termelékenységű talajai halastó gazdálkodásra kiválóan alkalmasak és jövedelmezően úgy hasznosíthatók, hogy a talaj minősége, szerkezete is javul. A javulást az oldható só kilúgozása, tápanyagban gazdag iszap lerakodósa eredményezi. Az első "sziki" halastavak létesítése - javítási és jövedelmező hasznosításának céljából - az első világháború után indult meg, és a 60-as években már elterjedten működtek halastavak szikes területeken. Szalay Mihály - a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézet alapítója és a magyarországi halászati kutatások újrateremtője - az ország területeit, természetes vizeit járó kutató az 1950-51-es években egy olyan tájat keresett, amely vízrendszerekben gazdag, és bővelkedik azokban a talajtípusokban, amelyek mezőgazdasági hasznosítása gondot okoz. Így esett a választása az első hazai halászati kutatások helyszíneként
Szarvas-Békésszentandrás határára, ahol rendelkezésre álltak mindazon
adottságok, lehetőségek, melyeket a haltenyésztési kutatások helyszínére
megálmodott, úgymint: Szalay Mihály és munkatársai az alföldi kötött, rossz szerkezetű, gyenge termőképességű területekre egy komplex hasznosítási rendszert - vizesforgót - dolgoztak ki. Ez a gazdálkodási forma a monokultúrás tógazdasággal szemben változatosabb, jövedelmezőbb hármas hasznosítást jelent, amely az egymástól teljesen eltérő kultúrák biológiai kölcsönhatására épül. A szarvasi "vizesforgó", mint a talajjavítás új módszere, a vetésforgószerűen váltott kultúrák technológiája. A halastó termőképessége, a tófenék talajának minősége, szerkezete folyamatosan javul. A vizesforgó hármas hasznosítást jelent, melyet az alábbiakban mutatunk be: I. Halas-kacsás szakasz: kettős hústermelés A haltermeléssel párhuzamosan a halastavakon minden különösebb beruházás nélkül pecsenyekacsát is tartunk és nevelünk. A 2-3 hetes edzőnevelés után a pecsenyekacsákat a nagy tavakon, szabad ég alatt, a víz tükrén, vagy a fákkal betelepített - szigeteken tartjuk. A tavakon töltött 4-5 hetes időtartam alatt a kacsák ürülékének lebomlása révén alacsonyabbrendű növények és állatok gazdag világa az állatok életközössége alakul ki a tó vizében, ami a tavak természetes hozamának további növelését eredményezi. A halak, valamint a kacsák tartása révén nemcsak a tó vize, hanem annak a talaja is jelentősen javul, tápanyagban gazdagabbá válik. A halak - elsősorban a ponty és a pettyes busa - a tófenék túrása révén és a több éven keresztül lerakódott, öntözővíz által hozott kolloidok, és a jól trágyázott tófenéken elszaporodó iszapállatkák járatai folytán, a korábbi szerkezetnélküli talaj morzsalékosabbá, jobb szerkezetűvé válik. II. Száraz szakasz A tófenék lecsapolása 4-5 éves hasznosítás után megteremti a lehetőséget
az azt megelőzően eredménytelen növénytermesztés számára. A tó lecsapolása
azért szükséges, hogy az intenzív haltermelés után a tófenék higiéniás
állapota, valamint oxigénháztartása megjavuljon. III. Rizstermesztés Az előző két szakaszban a talaj termékenységét és termőerejét jelentősen megnöveltük. Az így felgyülemlett tápanyagkészlet magas szintjét leggazdaságosabban a tófenéki rizstermesztéssel hasznosíthatjuk. A rizstermesztési szakasz 3 évig tart. A tófenéki rizstermesztés során olyan rizsfajta kinemesítésére is sor került, amely kiválóan bírja a tófenéki viszonyokat, rövid tenyészidejű, kíváló minőségű, bő termést ad. A rizstermesztés időszakában a tófenék tápanyagkészlete jelentősen csökken, de 3-4 év után újra megkezdődik a trágyázási szakasz. A rizstermesztési szakasz első évében egyáltalán nem, és a későbbi években is csak 50 %-os a műtrágya, valamint növényvédőszer felhasználás, a más területen végzett rizstermesztési technológiához képest. A hazai halászati kutatások - amelynek nemzetközileg elismert bázisa a szarvasi Haltenyésztési Kutató Intézet - nagy múltra tekintenek vissza. Azok nemcsak a hazai haltermelés fellendítéséhez járultak hozzá, de nemzetközileg is elismert és világszerte ma is alkalmazott eredményeket hoztak létre a pontyszaporítási-, ivadéknevelési- és szervestrágyázott tavakban történő haltermelési technológiák fejlesztése során. A hazai technológiafejlesztés bizton támaszkodhatott az egyes tudományterületeken folyó elméleti kutatásokra, azok közül is elsősorban a hidrobiológia és a genetika, illetve tenyésztés területén végzett, nemzetközileg is elismert kutatómunkára. Az újat kereső szakemberek törekvéseinek eredményeképpen új, termelékenyebb és jobb minőségű pontyfajták kerültek köztenyésztésbe, új fajok (pl. kínai növényevő halak) honosításával bővült a polikultúrában rejlő lehetőségek kihasználása, illetve az olcsóbb halak piaci választéka. Az elmúlt évtizedekben tovább tökéletesedtek a hagyományos tógazdasági technológiák is. A korszerű takarmányozási, halegészségügyi és műszaki eljárások alkalmazásának eredményeképpen nőtt a termelés biztonsága, gazdaságossága. A kutatás-fejlesztés eredményeinek köszönhetően szuperintenzív, illetve iparszerű haltermelő gazdaságok épültek, amelyek lehetővé teszik hazai geotermikus erőforrásaink halas hasznosítását. A hazai halászat innovációs készségét, a kutató-fejlesztő munka eredményességét
tükrözik azok a Magyarországon kidolgozott és világviszonylatban is figyelmet
keltő halastavi technológiák (integrált halastavi kacsanevelés, kommunális
szennyvizek halastavi hasznosítása, tófenéki váltógazdálkodás), amelyek
a hulladék szerves anyagok tavi hasznosításán, a szerves anyag visszaforgatáson
alapultak, és amelyek korukat megelőzve megfeleltek a később megfogalmazott
fenntarthatóság kritériumainak. A HAKI földterületeinek hasznosítása A hetvenes és nyolcvanas években a HAKI kísérleti üzeme nemcsak a technológiai
kísérletek üzemi hátterét biztosította, de jelentős mennyiségű halivadékot,
piaci halat, kacsát és rizst állított elő. Az intézet saját nemesítésű
pontyhibridjeit, kacsa- és rizsfajtáit széles körben és megelégedéssel
termelték a mezőgazdasági üzemek. A HAKI a kutatási és a termelési értékek megőrzését figyelembevéve, szerkezetátalakítási programot hajtott végre. A nem kizárólag kutatást szolgáló létesítményeket, így az iskolaföldi és a horvátpusztai tórendszereket is bérbeadta az intézet korábbi dolgozóiból alakult gazdasági társaságoknak. Az új vállalkozások rendkívüli nehézségek között kezdték meg tevékenységüket, hiszen a telepek műszaki állapota és felszereltsége - a korábbi időszak nehézségei miatt - gyenge volt. Tőke nem állt rendelkezésre, a hitelfelvétel meglehetősen korlátozott volt. Az intézet lehetőségeihez mérten segítette az induló vállalkozásokat és némelyikkel kutatási-fejlesztési szerződést kötött. Az iskolaföldi terület mára már újra hatékonyan működik. A bérlő Szarvasi Halas Kft. az eredményes haltermelés mellett nagy szakértelemmel végzi a génbank fenntartástés az AGRO-AQUA Kft. is méltó folytatója az évtizedes tógazdasági tradicióknak. A HAKI korábbi kísérleti üzemének többi egységét is, mint például a kacsatelepet, a tápüzemet, az építőüzemet is növekvő eredményeséggel üzemelteti a Szarvasi Kacsafarm Kft., a Haltáp Kft. és az INNOFLEX Kft. Sajnos a horvátpusztai telep egy részét üzemeltető, többségi olasz tulajdonban lévő UNITTICA Kft. nem tudott megerősödni az elmúlt években, és e terület hatékony üzemeltetésének megoldása további feladatokat jelent. A norvég-magyar vegyesvállalati formában életképtelen intenzív halnevelő telep privatizálás után az ország egyik legsikeresebb melegvizes afrikai harcsa nevelő üzemévé vált, évente 200 tonna afrikai harcsát állít elő és értékesít. A HAKI és az új gazdasági társaságok, a HAKI szervezetében évtizedek alatt létrejött nemzetközileg is elismert szellemi kapacitás és komplex létesítményrendszer összehangolt működése, az értékes emberi és szakmai kapcsolatok megőrzése érdekében, az elmúlt évben AKVAPARK néven egyesületet hozott létre. Az egyesülethez csatlakozott a HAKI korábbi dolgozóiból alakult, napraforgó olajat gyártó Szarvasi Növényolaj Bt., laboratóriumi szolgáltatásokat végző AQUA-Copy Bt. és az Arborétum Vadásztársaság. Az intézet az AKVAPARK egyes tagvállalataival közös kutatási-fejlesztési programokat is végrehajt, amelyek közül kiemelkedő a Szarvasi Halas Kft-vel Iskolaföldön, izraeli együttműködéssel végzett program, amelynek célja újszerű víztakarékos és környezetbarát tavi haltermelő rendszer kialakítása. A program a Térségi Területfejlesztési Alaphoz benyújtott pályázaton 5 millió Ft-ot nyert a program részét képező beruházás támogatásához. Az AKVAPARK az önkormányzattal együtt, amerikai segítséggel, készített olyan pályázatot, amelynek célja nemzetközi öko-technológiai kutatási-fejlesztési, oktatási és referencia központ létrehozása.
|
||